Keď budete robiť týchto 9 vecí, ľudia vás budú považovať za inteligentnejších

Inteligencia neznamená len výšku IQ alebo znalosti, ktoré máte. Niektorí ľudia vás môžu považovať za inteligentných aj bez toho, aby vás skutočne poznali. Niekedy dokonca ani nemusíte nič povedať, pretože vaše správanie dokáže hovoriť za vás.

Každý je inteligentný trochu iným spôsobom. Niekomu môže ísť viac matematika, iným zase komunikačné zručnosti alebo logické zmýšľanie. Ak chcete na iných pôsobiť inteligentnejšie, mali by ste sa správať podľa nasledovných bodov. Takto si totiž mnohí z nás predstavujú inteligenciu. 

  1. Pozorne počúvajte, keď hovorí niekto iný a neskáčte do reči. Snažte sa zapamätať si čo najviac vecí, ktoré môžete neskôr použiť. Je to znak empatie a schopnosti správne vnímať druhých. 
  2. Pri rozhovoroch sa pýtajte a klaďte rôzne zaujímavé otázky. Ľudia sa s vami budú radi zhovárať. 
  3. Keď nemáte čo povedať, radšej buďte ticho. Je lepšie nepovedať nič, než povedať niečo nevhodné.
  4. Zamerajte sa na svoje vystupovanie. Majte správny postoj, udržujte očný kontakt a usmievajte sa, aby ste vytvorili pozitívny dojem. 
  5. Buďte trpezliví a neriešte veci s horúcou hlavou. To platí aj pri hádkach a konfliktoch. Radšej sa nad tým zamyslite, pretože neskôr môžete dôjsť k oveľa lepšiemu riešeniu. Pokojné a analytické riešenie problémov ukazuje, že máte pevné logické a emocionálne základy.
  6. Keď je to potrebné, prispôsobte sa situáciám. Inteligentní ľudia svojou flexibilitou ukazujú, že vedia, kedy zmeniť svoj prístup a ide tiež o znak odolnosti. 
  7. Neustále sa vzdelávajte, aj keď vyjdete zo školy. Prejavovaním zvedavosti a ochotou učiť sa nové veci ukážete, že máte otvorenú myseľ a chuť neustále zlepšovať svoje vedomosti a zručnosti. 
  8. Nechváľte sa až príliš. Skutočne múdri ľudia nechávajú svoje činy hovoriť za nich, nepotrebujú na seba upozorňovať. 
  9. Čítajte veľa kníh a knihu noste aj so sebou. Keď budete musieť niekde čakať, namiesto scrollovania si môžete prečítať pár strán. Tým ukážete, že vám záleží na produktívnom trávení voľného času. 

Samozrejme, že tieto veci nenahradia skutočnú inteligenciu. Ak ich ale robievate automaticky a bez toho, aby ste sa nad tým museli zamýšľať, patríte naozaj k tým inteligentnejším a uvedomelejším ľuďom. 

Viac o téme: Správanie Inteligencia
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy